Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Език

Категории продукти

Вижте всички статии

МЕТАНОЛЪТ - "модерната" отрова в течността за чистачки!

%%HTML_BLOGARTICLETITLE%%

4 литра течност за чистачки, готова за употреба, която не замръзва при минус 20 градуса, само за 5.20 лева. Не литърът - цялата туба струва 5.20 лева. Какво й плащаш?! Че тя дори лятната течност за чистачки излиза по-скъпа!
 

Дори само един бегъл оглед в търговската мрежа показва, че огромна част, навярно над половината от предлаганите разфасовки течност за чистачки, съдържат метанол. Разбира се, примамени от ниската цена, хората купуват, без много да се замислят. Нали е за колата, няма да я пия я, казват си те и качват дори по две и три 4- или 5-литрови туби в количките на известни вериги хипермаркети.

Да, само че метанолът е вреден, и то доста, дори и само когато се вдишва. А като всеки спирт метанолът е силно летлив и парите му веднага проникват в купето през климатика.

Всеки път, когато през зимата натиснем лоста на чистачките и ни замирише силно в купето, на практика се тровим. Бавно, но сигурно.

А водачите с алергии и белодробни проблеми веднага усещат сълзене и замъгляване на зрението, задух и други опасни симптоми.

Защото метанолът е отрова - може би най-разпространената в ежедневието ни отрова, тъй като зимната течност за чистачки е един от най-продаваните продукти на пазара сега. Всеки водач я използва, защото без нея просто няма да може да се движи по мокрите пътища. "Модата" зимната течност за чистачки да се прави с метанол се появи преди доста време. Причините за това са както жаждата за бързи печалби у повечето от производителите, така и ниските доходи на хората. А течността за чистачки, произведена с метанол, е поне два пъти по-евтина от тази с етилов алкохол. И въпреки не малкото фатални случаи през годините използването на метанол при производството на зимна течност за чистачки нито беше забранено, нито контролът нарасна. Метанолът или метиловият спирт (известен още и като "дървесен спирт", спирт за горене и пр.), е органичен разтворител, поглъщането и вдишването на който води до много тежки последици за организма. Първоначалните симптоми от отравянето с метанол са нарушаване на зрението, главоболие, гадене, повръщане и силни болка в горната част на стомаха. По-късно замаяността преминава в припадъци и може да прогресира в кома. При по-сериозни количества се стига до необратимо увреждане на очния нерв и на мозъчната тъкан, до пълна загуба на зрението и до смърт.
Разбира се, производителите прекрасно знаят всичко това. Малко по-съвестните от тях се задоволяват да напишат на етикета, че течността съдържа метанол и да поставят две предупредителни за опасностите пиктограми. С ясното съзнание, че над 90% от купувачите не се интересуват от нищо друго освен от цената. Който прочел - прочел. И водачите купуват отровата, с която цяла зима тровят и себе си, семействата си и спътниците си. Нещо, което особено важи за превозвачите, които купуват големи количества евтина зимна течност за чистачки с метанол за своите камиони и автобуси.

Всяко вдишване води до натрупване!

Отравяне с метанол трудно може да се получи от едно напръскване на течност за чистачки, произведени с този опасен алкохол. Тъй като обаче чистачките през зимата се използват постоянно, особено на дълъг път, при поредица от вдишвания повечето от водачите могат да усетят симптоми, характерни за отравянето с метанол. Могат, защото индивидуалните особености на организма имат голямо значение. Най-често повечето от хората дори не подозират, че може да са се натровили. Получават някакви симптоми като неприятен вкус в устата, леко замайване, чувство на задух, които отдават на умората от пътя и които скоро след спирането отминават. Ако обаче човек пътува често и не смени течността за чистачки с друга, която не съдържа метанол, се получава натрупване на токсини в организма, водещо до неприятни последици.


Най-голямо увреждане от метанола търпи очният нерв. Метанолът се метаболизира във формалдехид, който се трансформира в мравчена киселина. Метаболизмът на мравчената киселина е много бавен, затова тя се натрупва в тялото, което води до метаболитна ацидоза. Мравчената киселина се натрупва в зрителния нерв, което води до зрителни промени - светли петна и замъгляване. Високото количество мравчена киселина нарушава функциите на очния нерв, разрушава неговата миелинна обвивка и води до неговата атрофия и до пълна слепота.

Никой не гледа за черепи и кости! Всеки потребител разчита на това, че сме част от Европейския съюз и счита, че след като продукта се предлага в търговската мрежа значи той е минал съответните проверки и е получил разрешение да се продава.

Да, ама не!

Ако в повечето Европейски държави е забранено да се произвеждат течности зачистачки от 100% метилов алкохол, то в България това не е така. Тук отговорността е прехвърлена върху потребителя, който трябва да чете на етикета какво купува и сам да преценява дали да се трови или не.

Според Регламент 1272/2008 за класифицирането, етикетирането и опаковането на вещества и смеси върху опаковките, съдържащи 3 или повече обемни единици метанол, задължително трябва да има три пиктограми, които указват за опасностите.
Първата пиктограма, задължителна за етикета на течностите за чистачки, произведени с метанол, е ромб със стилизиран пламък и означава "Силно запалими течност и пари". Втората е череп с кости и указва три неща:
- "Токсичен при поглъщане",
- "Токсичен при контакт с кожата" и
- "Токсичен при вдишване".

 

Вдишването на метанол при използване на течност за чистачки е повече от сигурно. Контактът с кожата при наливане в казанчето, ако не се ползват защитни ръкавици - също. Третата задължителна пиктограма изобразява стилизирана горна част на човешкото тяло - глава и гърди, в които се възпламенява взрив и означава "Причинява увреждане на органите". Тази пиктограма обаче все още не фигурира в Приложение 3 към Наредбата за реда и начина на класифициране, опаковане и етикетиране на химични вещества и смеси и поради това все още не е въведена в България, което е сериозен пропуск от страна на МОСВ. У нас на опаковките на подобни течности няма и тактилни знаци, които служат за разпознаване от незрящи хора. Повечето опаковки не предлагат защитно затваряне, което гарантира, че продуктът е недостъпен за деца. Производителите и търговците наистина разчитат на незнанието и невниманието на хората, за да продават опасната течност.

Копирано от standartnews.com с добавена допълнителна информация от Булпол Център ООД

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари